29. 10. 2022

Ve středu 19. října 2022 proběhlo ustavující zastupitelstvo na městském obvodě Pardubice V. Zvolilo starostu a ostatní členy rady a výborů. První debaty a rozepře se vedly o odměny pro neuvolněné zastupitele a zejména pro místostarostu. Nechyběly ale ani vstřícné kroky. Přinášíme poznámky zeleného zastupitele Jakuba Kutílka.

Po čtyřech letech ve „velkém“ zastupitelstvu jsem poprvé zasedl v obvodním zastupitelstvu na pětce, která se stala mým domovem okamžitě poté, co jsme se před třemi roky přistěhovali na Duklu. Bohužel volební výsledky nebyly, v jaké jsem doufal, a tak dosavadní starosta Jiří Rejda (ANO) pohodlně složil koalici a nás, Zelené a Piráty, k ničemu nepotřeboval.

Vedle starosty zvolilo zastupitelstvo místostarostou Evžena Erbana (Společně pro Pardubice) a dalšími členy rady Milana Randáka (ANO), Petra Dufka (Společně pro Pardubice) a Miloše Adamů (Žijeme Pardubice). Všechny – i následující – volby proběhly veřejně.

Finančnímu výboru bude předsedat Jaroslav Kňava (SPOLU/ODS). My jsme do něj vyslali Daniela Přibyla (Zelení). Každá z 6 volebních stran v něm má jednoho nominanta, vítězné hnutí ANO dva, aby byl celkový počet lichý.

Naopak v kontrolním výboru má 2 nominanty koalice SPOLU (nejsilnější opoziční uskupení): zastupitele Petra Netolického (SPOLU/KDU-ČSL) a Jakuba Jeřábka (SPOLU/TOP09). To se neobešlo bez zádrhele, když se mezi nominacemi sešla dokonce tři jména z klubu SPOLU, ve veřejné volbě ale Petr Netolický těsně porazil Jaroslava Kňavu. Předsedou kontrolního výboru bude – stejně jako poslední 4 roky – Filip Vařecha (Piráti), který si jako podmínku dal právě to, že koalice nebude mít ve výboru většinu, aby nemohla případně blokovat kontrolní činnost.

Dalším bodem bylo stanovení odměn pro neuvolněné členy zastupitelstva. Jediným uvolněným členem zastupitelstva (tedy tím, kdo pro obvod pracuje na plný úvazek) je starosta, jehož odměna je tak přímo stanovena nařízením vlády. Pro neuvolněné zastupitele, kteří svůj mandát vykonávají vedle svého civilního povolání, stanovuje totéž nařízení vlády pouze stropy a o přesné výši rozhoduje zastupitelstvo. Podpořil jsem dílčí navýšení odměn, které se pohybují v jednotkách tisíc měsíčně. Rozporoval jsem ale odměnu pro místostarostu, která jako jediná již několikáté volební období odpovídá částečnému úvazku. Zvolený místostarosta nedokázal být konkrétní v tom, co bude pro obvod dělat, budeme tedy jeho činnost sledovat.

Odměny pro členy výborů a komisí, kteří nejsou současně zastupiteli, podléhají jinému režimu a budeme je projednávat na příštím zasedání.

Schválili jsme si termíny zastupitelstva a rady do konce roku 2023, které najdete na webu obvodu.

Komise ustanovuje rada, která tak plánuje učinit už na svém prvním jednání 2. listopadu. Vzniknout by měly pouze dvě odborné komise:

• Komise pro strategii a rozvoj obvodu, životní prostředí a dopravu
  • Komise pro školství, kulturu, sport a mládež

Místní komise už zřízeny nebudou. Budeme požadovat, aby náhradou za ně fungoval přívětivý sběr a vypořádávání podnětů přímo od občanů.

V Diskusi jsme se mimo jiné dozvěděli, že obnova vodorovného dopravního značení nespadá do kompetence městského obvodu, přestože ten má starosti údržbu komunikací.

Na závěr nás starosta vyzval, abychom mu všichni zaslali své programové body, abychom na nich mohli spolupracovat. Určitě toho využijeme.

Hned na začátku jednání jsem byl příjemně překvapen, že se voda na zasedání podává v karafách, což je daleko lepší než petky na velké radnici. Odbyl jsem si taky své první faux pas, když jsem se zapomněl při jednom z hlasování, a to se proto muselo opakovat. Z velkého zastupitelstva jsem byl zvyklý na hlasovací zařízení, pomalejší průběh a akustické signály.

Oficiální zápis najdete s odstupem času na webu obvodu.
Videopřenosy a záznamy musíme teprve prosadit, takže zatím je Filip pořizuje svépomocí.
Příští jednání proběhne ve středu 21. prosince 2022 od 17 hodin, tradičně v prvním patře Domu kultury Dukla (hlavní vchod, ne ten do kina).
Využijte možnost se zúčastnit a případně i vystoupit. Jak se můžete zapojit, se dozvíte ve výtahu z jednacího řádu.