1. 10. 2012

Historie:

Na místě mokřinatého území bývalého zámeckého příkopu bylo roku 1931 vybudováno podle návrhů architektů K. Řepy, F. Potůčka a V. Vetešníka rozlehlé výstaviště, kde se konala celostátně významná „Výstava tělesné výchovy a sportu Republiky Československé“. Současně s přípravou výstavy byl postaven sousední atletický stadion a dostavěny nové objekty na náměstí Republiky (Hotel Grand, Průmyslové muzeum – dnes Střední průmyslová škola potravinářská Pardubice aj.).

Po skončení výstavy sloužil areál výstaviště jako atraktivní park pro společenské vyžití. Poslední pavilon někdejšího výstaviště zanikl roku 1977. Již roku 1927 byla v tomto prostoru založena pokusná jiřinková zahrada (zrušena 1967). Díky této aktivitě se Pardubice staly jedním z center pěstitelů jiřinek v Čechách a parku se neoficiálně říkalo „Jiřinky“. Na části území bývalé zahrady stojí od roku 1957 pomník Rudé armády (Josef Malejovský).