30. 12. 2022

Ve středu 21. prosince 2022 proběhlo 2. zasedání (tedy první řádné po ustavujícím) zastupitelstva městského obvodu Pardubice V. Na programu mělo mj. návrh rozpočtu a plán činnosti kontrolního výboru na rok 2023. Došlo i na nápravu chyb z ustavujícího zasedání a odhalení toho, že obvod vůbec nevyužívá práva účastníka územních řízení. Přinášíme poznámky zeleného zastupitele Jakuba Kutílka.

Ještě před oficiálním zahájením zastupitelstva proběhla prezentace pořizovaného krajinného návrhu pro katastr Dražkovic. Návrh navazuje na územní studii krajiny pořízenou pro celé správní území obce s rozšířenou působností. Na jeho pořízení poskytlo finance obvodní zastupitelstvo ještě v minulém volebním období, což jsem velmi kvitoval. Návrh projednáme také v únoru na Komisi pro strategii a rozvoj obvodu, životní prostředí a dopravu RMO V, které předsedám. Již v diskuzi po prezentaci však jednoznačně zaznělo, že by měl obvod požádat o pořízení tzv. komplexních pozemkových úprav, které jsou nástrojem, jak spravedlivě získat pozemky pro nezbytné krajinné prvky či polní cesty, které historickým vývojem zanikly a ustoupily nejčastěji intenzivnímu zemědělství.

Další rozruch přineslo schvalování programu zasedání. Jednak jsem doplnili můj bod řešící odměny pro nezastupitele v komisích. Jednak bod převolení jednoho člena kontrolního výboru, jelikož nás zastupitel Jakub Jeřábek (SPOLU/TOP09) upozornil, že jsme na ustavujícím zastupitelstvu v rozporu se zákonem o obcích zvolili za člena kontrolního výboru místostarostu. Vůbec jsem byl rád, že jsem tentokrát seděl vedle Jakuba, protože jsme se několikrát doplňovali.

Ve Zprávě o činnosti starosty jsem (v návaznosti na svou polemiku o výši odměny na ustavujícím zastupitelstvu) požádal pana místostarostu, aby nás napříště i on nějakou formou informoval o své činnosti pro obvod. Dále jsme se doptali na obsah několika schůzek ze starostova kalendáře. Tak jsme dozvěděli například to, že:

  • se pozvolna chystají další soukromé investice transformující území mezi železničním koridorem a ulicí Na Spravedlnosti a že
  • na území obvodu včetně Dražkovic se objeví kontejnery na bioodpad (zatím jsou vytipované lokality, některé si vyžádají stavební úpravy).

Schválili jsme plán činnosti Kontrolního výboru ZMO Pardubice V na rok 2023, kterému předsedá můj kolega Filip Vařecha (Piráti). Kontrolní výbor bude muset ještě blíže specifikovat „kontrolu zákonnosti vynakládání finančních prostředků ze strany MO za rok 2022“, takže na příštím zastupitelstvu ještě projednáme návrh doplnění.

Rozbor letošního hospodaření obvodu i návrh rozpočtu na příští rok se nesl hlavně v duchu konstatování vysoké rezervy. Obvod nestíhá utrácet peníze, což mi jako předsedovi „strategické“ komise na začátku volebního období docela vyhovuje. Ostatně nejen z diskuze na zastupitelstvu, ale i z osobního jednání se starostou, zatím vyplývá, že právě komise bude mít důležitou roli v tom, za co se bude utrácet. A tak budeme muset v komisi do únorového zastupitelstva projednat i to, které investiční akce se ve změně rozpočtu dopokryjí, protože ve schváleném rozpočtu mají sice vlastní řádek, ale s nulou.

A protože za práci náleží odměna, následovaly tři body, týkající se odměňování. První byla náprava restu z ustavujícího zastupitelstva, kdy jsme neschválili systém sčítání odměn pro zastupitele, kteří jsou zároveň v radě, výboru či komisi. Mě ani Filipa se to netýká, protože máme k zastupitelskému mandátu každý jen jednu funkci ve výboru, resp. komisi.

Následovali odměny pro členy výborů, kteří nejsou zastupitelé. Starosta nám tento návrh předložil bez konkrétní výše. Filipovými ústy jsme navrhli 1400 Kč měsíčně, které odpovídají rozdílu odměn, které schválilo ustavující zastupitelstvo pro zastupitele. Jiný návrh nepadl, a tak byl schválen ten náš.

Analogicky k tomu jsem ještě před zastupitelstvem podal návrh na odměny pro členy komisí, kteří nejsou zastupitelé. Analogicky jsem navrhl výši 700 Kč měsíčně. A jelikož dosavadní praxe byla taková, že odměny navrhoval zpětně předseda komise a já jsem pro svůj návrh získal podporu předsedy druhé komise, návrh hladce prošel.

Pak přišla na řadu náprava chyby se zvolením místostarosty do kontrolního výboru, avizovaná při schvalování programu. Chvilku nám zabrala rozprava nad tím, jak to zhojit co nejlépe. Nicméně jsme našli shodu a vypadá to, že zastupitel Jakub Jeřábek jako právník bude takový „Karel Haas pětky“.

V závěrečné Diskusi se na příkladu záměru bytových domů v Jesničánkách (na rohu ulic K Dolíčku a Čacké) ukázalo, že jsem asi jediný v zastupitelstvu a úřadu městského obvodu, kdo má pojem o tom, že podle stavebního zákona (§ 85 odst. 1) je obec účastníkem každého územního řízení na svém území a že podle Statutu města Pardubic (čl. 24 odst. 2) tato účastnická práva vykonává městský obvod. Takže mám před sebou velký úkol to (nejen) náš obvod naučit.

Oficiální zápis najdete s odstupem času na webu obvodu.
Videopřenosy a záznamy musíme teprve prosadit, takže zatím je Filip pořizuje svépomocí.
Příští jednání proběhne ve středu 22. února 2023 od 17 hodin, tradičně v prvním patře Domu kultury Dukla (hlavní vchod, ne ten do kina).
Využijte možnost se zúčastnit a případně i vystoupit. Jak se můžete zapojit, se dozvíte ve výtahu z jednacího řádu.