20. 2. 2019

Jakub Kutílek

Ve středu 20. února proběhlo 3. zasedání Zastupitelstva městského obvodu Pardubice II. Na programu byl zejména návrh Programu rozvoje MO na roky 2019–2022. Přinášíme poznámky Jakuba Kutílka, našeho zastupitele, zvoleného na kandidátní listině Piráti, Naše Pardubice a Zelení.

Oproti pozvánce přibyl bod Rozpočtové opatření č. 1, a to v reakci na informace z kolegia starostů – obvod musí počítat s nižší spoluúčastí města na investičních akcí.

1 Zpráva starosty

• Poděkování jsem za schválení vyvěšení tibetské vlajky radou.
  • Namísto semináře na téma zeleň, který jsme požadovali společně s radním MO Františkem Weisbauerem (Koalice pro Pardubice, KDU-ČSL), zodpoví úřad písemně naše dotazy. Odpovědi budou předloženy k projednání dubnovému zastupitelstvu. Uvidíme, jak nás uspokojí.
  • Připomněl jsme panu starostovi jeho příslib projednání nelegálního parkování v aleji ke zdymadlu s Univerzitou, jakožto provozovatelem tělocvičny.

2 Program rozvoje

• K návrhu programu rozvoje jsme měli pracovní porady v prosinci a v lednu.
  • V rámci tohoto procesu se mi do návrhu podařilo prosadit lepší ochranu dřevin při projektování a provádění staveb, umístění košů na separovaný odpad alespoň na významných prostranstvích, větší důraz na zasakování dešťové vody při rekonstrukcích a zapojení veřejnosti pořádáním plánovacích setkání před zahájením projektování významných investičních akcí.
  • Na můj popud se mezi obecnými prioritami nově objevuje „Komplexní řešení investičních akcí„, byť jsem usiloval o konkrétnější formulaci. V péči o zeleň se také dostalo na zmínku o konzultacích s certifikovanými arboristy.
  • Několik neúspěšných návrhů jsem zopakoval na jednání do zápisu:
  • Vytipování a evidence ploch vhodných pro náhradní výsadbu za dřeviny, které není možno nahradit na jejich původním stanovišti.
  • Při projektování rekonstrukcí veřejných prostranství vyžadovat zapojení odborníků na zeleň, urbanismus ad.
  • Zveřejnění mapového přehledu připravovaných akcí obvodu.
  • MHD do Lonkovy ul. – prověřit varianty možného zavedení MHD do okrsku Polabiny III

3 Jednací řád Zastupitelstva městského obvodu Pardubice II

• Schválili jsme drobné změny jednacího řádu, které se týkaly zejména způsobu distribuce podkladů.
  • zmínit možnost novely, iniciativu Váři, věcný záměr, pracovní skupina
  • 14–0–0

4 Rozpočtové opatření č. 1

• Zařadili jsme kompletní náklady na rekonstrukce v ulicích Lidická, Ležáků, Partyzánů – město nám nic nedá.
  • Připraven k realizaci je také projekt přechodů a zastávky na ul.  Okrajové (spojení dvou akcí v jednom území OMI+MO)

5 Diskuse

• Starosta nás seznámil s plány na masopustní průvod (v pondělí 4. března v 13.30 od úřadu, zakončení na náměstíčku u pošty usmrcením medvěda).
  • A také na tradiční Staročeskou polabinskou pouť v sobotu 28. září v parku Jiřího Srbka. Dopoledne pro děti. Odpoledne zahrají Kapela 105 a Jazz Band Jindřicha Pavlíka (obojí ZUŠ Pardubice-Polabiny), Mixle v piksle, cimbálovka s Karlem Hegnerem, Michal David (no fakt, prej na halfplayback), Sabrage a Marek Ztracený (taky nářez, co)
  • Ve hře je také to, že městský obvod převezme pořádání dětského dne na koupališti. Prioritou je ale pořádání dětského dne spolu s DDM Alfa. Rozhodne patrně rada.

Celé jsme to stihli za jednu hodinu…

Oficiální zápis včetně schváleného Programu rozvoje na webu: