30. 5. 2019

Jakub Kutílek

Ve čtvrtek 30. května proběhlo 7. zasedání Zastupitelstva města Pardubic. Přinášíme poznámky Jakuba Kutílka, našeho zastupitele, zvoleného za Piráty.

V úvodním bodě přišla řeč na Červeňák – konečně patří městu a zatím to vypadá, že ho bude spravovat v souladu s tezemi Iniciativy Přírodní park Červeňák.

Stále probíhá vyhodnocování námitek a připomínek k návrhu nového územního plánu. Rozhodnutí o jejich vypořádání by mělo přijít na program zastupitelstva někdy na podzim.

V bodě Převody pozemků a nemovitostí, se nám tentokrát bohužel nepodařilo zabránit ani jednomu nesmyslu. A tak zastupitelstvo mj. schválilo prodej „lesíka“ za benzinkou v Černé za Bory či odkup účelové komunikace mezi halami ve Fáblovce.

Společně s Vojtěchem Jirsou (dnes kolegou zastupitelem, dříve kolegou na odboru hlavního architekta) jsme kritizovali projekt další etapy regenerace panelového sídliště Závodu míru. Akci připravuje a financuje městský obvod, město má jen zprocesovat žádost o státní dotaci. Projekt ale nemá vůbec žádnou přidanou hodnotu. Schváleno i přes náš odpor. Snad jsme alespoň poukázali na nekoncepčnost přípravy investic.

V VI. změně rozpočtu se nám podařilo – za pomoci části koaliční ODS – zatrhnout uvolnění 1,7 mil. Kč na „Analýzu tržního a městotvorného potenciálu areálu bývalých kasáren T.G.M.”; chceme  kvalitní diskuzi o rozvoji tohoto strategického území v majetku města. Navíc na odboru hlavního architekta již několik let leží jak územní studie, tak návrh procesu revitazilace.

Zároveň jsme při projednávání rozpočtu rozkryli, že město (v minulém volebním období) nevyužilo příležitost zavázat stávající stavebníky v oblasti ul. Na Spravedlnosti, aby se podíleli na budování veřejné infrastruktury.

V Diskusi přišla řeč na klima – nebo spíš jen na sucho. Při komisi pro životní prostředí vznikla pracovní skupina, která má připravit návrhy opatření. Přestože nejsem jejím členem, aktivně s několika z nich komunikuji. Snažíme se nabídnout skutečně efektivní a progresivní cestu, jak město na změny klimatu adaptovat i přispět k jejich předcházení.

Na programu byly také dotace z oblasti sportu – tentokrát „dotace na výkonnostní sport“. Opět jsem se zdržel, ale v rozpravě jsem poukázal na dvě věci, které by bylo dobré zlepšit. Jednak kritéria hodnocení schválila v tomto případě pouze rada (a nikoli zastupitelstvo), jednak jsme v podkladech obdrželi jen konečné částky (a nikoli překontrolovatelný výpočet). Odkázání na to, že přece „všechny zastupitelské klubu mají svého zástupce v komisi“, mi opravdu nestačí.

Schválili jsme převzetí vybudované komunikace v Pardubičkách podél trati. Investor vybudoval infrastrukturu pro šest parcel pro rodinné domy a nyní ji převádí na město. Mám více indicií o tom, že postupy v těchto záležitostech nejsou zcela jednotné, a budu se tím dál zabývat.

Opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci), předložil vlastní bod „Nehospodárné nakládání s majetkem města“, ve kterém se snažil poukázal zejména na to, že v minulém volebním období město zaplatilo nestandardní cenu za nestandardní poradenské služby JUDr. PhDr. Jiřímu Plosovi, který měl radit tehdejší náměstkyni pro územní plán Ing. Heleně Dvořáčkové. Věc pochopitelně vyvolala emoce, a tak jsem nedostal odpověď na svůj věcný dotaz, jak objednatel stanovil obvyklou cenu, když se nezdráhal vyplácet 2500 Kč bez DPH za hodinu.

Dodatečně byl zařazen i bod k hokejovému klubu. Poukázali jsme na to, že zatímco akcionářská smlouva zajišťuje městu kontrolu nad dvěma ze tří míst v představenstvu společnosti, v současné době nemá žádný z jeho členů mandát vzešlý z rozhodnutí zastupitelstva města. Pan primátor se pak poněkud zamotal do vysvětlování, jak jsou tedy nyní ustanovení akcionářské smlouvy uplatněna. Více na neveřejném semináři pro zastupitele v pondělí 10. června.

Oficiální zápis a záznam se objevují s časovým odstupem na webu města.
Příští jednání proběhne ve čtvrtek 20. června. Využijte možnost vystoupit v od 18 hodin v Diskuzi s jakýmkoli podnětem.